JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Home arrow Methoden arrow Historie en psychologie arrow Biodynamische therapie
Biodynamische therapie als basisvorm

De bio-dynamische psychologie van Gerda Boyesen borduurt verder op het thema vrije doorstroming en pantsering. Niet verteerde spanningen zetten zich vast in je lijf en wel heel specifiek in je darmen. Bij je lijf spreken we van een spierpantser, bij de ingewanden van een ingewandspantser. Het vegetatief zenuwstelsel reguleert het vastzetten, dan wel loslaten van dit pantser. Als we loslaten is dit aan geluiden die de darmen maken te horen; psycho-peristaltiek. Gerda Boyesen en haar kinderen hebben dit verder ontwikkeld. Bij het masseren gebruiken we de versterker en horen we het geluid van water, aarde, vuur, lucht afzonderlijk, ofwel afwisselend.
Ze staan voor opwinding, heftige emoties (donder en bliksem of een stenenlawine) ofwel voor verwerking (een kabbelend beekje). 
 De geest heeft invloed op het lichaam , en het lichaam op de geest.
We kunnen een heel directe weg bewandelen om te beïnvloeden, echter ook een indirecte. Zo kunnen we geestelijke spanningen bereiken via het lichaam, bijvoorbeeld door zelfmassage en stretching.

Zonder precies te weten hoe we beïnvloeden is er bij de cliënt een gewaarwording merkbaar die hem/haar het totale lichaam doet voelen en niet slechts delen als bijvoorbeeld hoofd en nek. 
Het gevolg van zelfmassage is dat je in de eerste plaats het lichaam gewaar bent en in de tweede plaats dat  je het lichaam veel meer als een geheel beschouwt. Een gevoel van leegte aan het begin is dan veranderd in aanwezigheid; je woont meer in het lichaam.
Er is weer een gevoel dat je gezien en gehoord wordt.
Het gevoel dat er soms al vanaf de geboorte is, nl. "' niet er toe doen"" , is veranderd in: IK BEN, IK BESTA. NU EN HIER!

 


Image
 
JoomlaWatch Stats 1.2.5 by Matej Koval